عزیزالله رویش | مدیر برنامه

عزیزالله رویش، معلم و نویسنده‌ی شناخته‌شده‌ی افغانستان، یکی از بنیان‌گذاران لیسه‌ی معرفت، اولین لیسه‌ی مختلط آموزشی در این کشور است که به دلیل تمرکز بر تأمین حقوق زنان و ارزش‌های دموکراتیک اعتبار یافته است. از دستاوردهای آموزشی رویش در سراسر جهان، از جمله در شبکه‌های نیویورک تایمز، ان پی آر، سی ان ان و لندن تایمز تقدیر شده است.

رویش در برنامه‌های درسی خود تفکر انتقادی و آموزش مدنی را با تمرکز ویژه بر آموزش دختران ترویج می‌کند. وی در زمینه‌های انسان‌شناسی، حقوق بشر و دموکراسی کتب آموزشی متعددی را تألیف کرده و در کتاب پرفروش خویش به نام «بگذار نفس بکشم» روایت شخصی خود از سه دهه‌ی تحول مدنی در افغانستان را بازتاب بخشیده است. وی هم‌چنین «روایت یک انتخاب» را نوشته است که روایتی از پشت صحنه‌ی انتخابات افغانستان در سال ۲۰۱۴ است.

رویش به خاطر فعالیت‌های خویش در عرصه‌ی آموزش تحول‌آفرین و توانمندسازی جامعه جوایز و بورسیه‌های متعددی را به دست آورده است که از آن جمله می‌توان از برنامه‌ی فیلوشیپ همراهان جهانی دانشگاه یل، فیلوشیپ ریگان-فاسل در بنیاد ملی دموکراسی و قرارگرفتن در شمار ده معلم برتر در جایزه‌ی جهانی معلم در سال ۲۰۱۵ یاد کرد. علاوه بر این، وی جایزه‌ی قهرمان آموزش زنان کانادایی برای زنان افغانستان و گواهی‌نامه‌ی کارشناسی ارشد توانمندسازی را از موسسه توانمندسازی یا امپاورمنت انستیتیوت مستقر در ایالات متحده دریافت کرد.

پس از تسلط طالبان بر افغانستان در ماه اگست ۲۰۱۵، رویش در همکاری با بنیاد سی‌مرغ و بنیاد ملی دموکراسی در جریان تخلیه‌ی امن پنج صد نفر، عمدتاً دختران دانش‌آموز، اعضای هیأت آموزشی و اجرایی لیسه‌ی معرفت و بسیاری از فعالان جامعه‌ی مدنی نقش برجسته‌ای ایفا کرد.

در حال حاضر، رویش به عنوان یکی از اعضای کمیته‌ی مشورتی صندوق چالش افغانستان (ACF) که با ابتکار ادغام دانش‌پژوهان در معرض تهدید (TSII) وابسته به شبکه‌ی دانشگاه جامعه‌ی باز راه اندازی شده است، خدمت می‌کند. او همچنین مدیر برنامه‌های شیشه میدیا است و تیمی را رهبری می‌کند که به تولید محتوایی غرض نمایش و پذیرش تنوع و ارزش‌های جامعه‌ی افغانستان اهتمام دارند. وی از طریق ابتکار آموزش خوشه‌ای یا کلستر ایجوکیشن، با استخدام بیش از ۱۷۱ معلم زن و ارایه‌ی آموزش باکیفیت، زمینه‌ی آموزش STEM  و زبان انگلیسی را برای بیش از ۵۰۰۰ دانش‌آموز دختر بالغ افغان فراهم ساخته و برنامه‌های منظم درسی خود در زمینه‌ی امپاورمنت یا توان‌مندسازی را از طریق کلاس‌های آنلاین برای دانش‌آموزان ارشد کلستر ایجوکیشن به پیش می‌برد.

به طور خلاصه، عزیزالله رویش یک مربی و نویسنده‌ی توان‌مند است که کمک به آموزش تحول‌آفرین و توانمندسازی جامعه، وی را به یک چهر‌ه‌ی شناخته‌شده در سراسر جهان تبدیل کرده است.